Какви са стволовите клетки и какво правят?

Какви са стволовите клетки и какво правят?

клетките в тялото имат специфични цели, но стволовите клетки са клетки, които все още нямат специфична роля и могат да станат почти всяка клетка, която е Задължително.

стволовите клетки са недиференцирани клетки, които могат да се превърнат в специфични клетки, тъй като тялото се нуждае от тях.

Учените и лекарите се интересуват от стволови клетки, тъй като помагат да се обясни как някои функции от тялото работи и как понякога се объркват.

стволовите клетки също показват обещание за лечение на някои заболявания, които в момента нямат лечение.

Източници на стволови клетки

стволовите клетки произхождат от два основни източника: тъкани на тялото и ембриони за възрастни. Учените също работят върху начини за развитие на стволови клетки от други клетки, използвайки генетични „препрограмиране“ техники.

стволови клетки на възрастни

Тялото на човек съдържа стволови клетки през целия си живот. Тялото може да използва тези стволови клетки, когато се нуждае от тях.

Също наричано тъканно-специфични или соматични стволови клетки, стволови клетки на възрастни съществуват в цялото тяло от времето, когато се развива ембрион.

Клетките са в неспецифично състояние, но те са по-специализирани от ембрионалните стволови клетки. Те остават в това състояние, докато тялото геларекс цена не се нуждае от тях с конкретна цел, да речем, като кожни или мускулни клетки.

ежедневният живот означава, че тялото постоянно подновява тъканите си. В някои части на тялото, като червата и костния мозък, стволовите клетки редовно се разделят, за да произвеждат нови тъкани на тялото за поддържане и възстановяване.

стволовите клетки присъстват вътре в различни видове тъкан. Учените са открили стволови клетки в тъканите, включително:

 • Мозъкът
 • Костен мозък
 • Кръвта и кръвоносните съдове
 • скелетни Мускули
 • Кожата
 • Черният дроб

Въпреки това, стволовите клетки могат да бъдат трудни за намиране. Те могат да останат не-дивизирани и неспецифични в продължение на години, докато тялото не ги призовава за поправяне или отглеждане на нова тъкан.

стволовите клетки на възрастните могат да се разделят или да се самоопределят за неопределено време. Това означава, че те могат да генерират различни типове клетки от произходния орган или дори да регенерират оригиналния орган, изцяло.

Това разделение и регенерация са как раната на кожата заздравява или как орган като черния дроб, например , може да се поправи след повреда.

В миналото учените смятат, че стволовите клетки на възрастните могат да се диференцират само въз основа на своята тъкан на произход. Въпреки това, някои доказателства предполагат, че те могат да се разграничат, за да станат и други типове клетки. , образува ембрион.

Около 3–5 дни след оплождане на сперма по -късно ще имплантира в утробата. Ембрионалните стволови клетки идват от бластоциста на възраст 4–5 дни.

Когато учените приемат стволови клетки от ембриони, това обикновено са допълнителни ембриони, които са резултат от in vitro оплождане (IVF).

В клиниките на IVF лекарите оплождат няколко яйца в епруветка, за да се гарантира, че поне едно оцелява. След това те ще имплантират ограничен брой яйца, за да започнат бременност.

Когато сперматозоидно опложда яйце, тези клетки се комбинират, за да образуват една клетка, наречена зигота.

Този единичен- След това клетъчната зигота започва да се разделя, образувайки 2, 4, 8, 16 клетки и т.н. Сега това е ембрион.

скоро и преди ембрионът да имплантира в матката, тази маса от около 150–200 клетки е бластоциста. Бластоцистата се състои от две части:

 • Външна клетъчна маса, която става част от плацентата
 • Вътрешна клетъчна маса, която ще се развие в човешкото тяло
 • Вътрешната клетъчна маса е мястото, където се намират ембрионални стволови клетки. Учените наричат ​​тези тотипотентни клетки. Терминът тотипотентен се отнася до факта, че те имат пълен потенциал да се развият във всяка клетка в тялото.

  С правилната стимулация клетките могат да станат кръвни клетки, кожни клетки и всички останали типове клетки, които Нуждите на тялото.

  При ранна бременност етапът на бластоциста продължава около 5 дни, преди ембрионът да имплантира в матката или утробата. На този етап стволовите клетки започват да се диференцират.

  ембрионалните стволови клетки могат да се диференцират в повече типове клетки, отколкото стволови клетки на възрастни.

  мезенхимни стволови клетки (MSCs)

  MSCs идват от съединителната тъкан или строма, която заобикаля органите на тялото и други тъкани.

  Учените са използвали MSC за създаване на нови телесни тъкани, като кост, хрущял и мастни клетки. Те един ден могат да играят роля в решаването на широк спектър от здравословни проблеми.

  Индуцирани плюрипотентни стволови клетки (IPS)

  Учените ги създават в лаборатория, използвайки кожни клетки и друга тъкан -По -специфични клетки. Тези клетки се държат по подобен начин на ембрионалните стволови клетки, така че те могат да бъдат полезни за разработване на редица терапии.

  Въпреки това са необходими повече изследвания и разработки.

  За да се разраства STEM STEM Клетки, учени първо екстракт проби от тъкан за възрастни или ембрион. След това те поставят тези клетки в контролирана култура, където те ще разделят и възпроизвеждат, но не се специализират допълнително.

  стволовите клетки, които се разделят и възпроизвеждат в контролирана култура, се наричат ​​ствово-клетъчна линия.

  Изследователите управляват и споделят STEM-клетъчни линии за различни цели. Те могат да стимулират стволовите клетки да се специализират по определен начин. Този процес е известен като насочена диференциация.

  Досега е по -лесно да се разраства голям брой ембрионални стволови клетки, отколкото стволови клетки на възрастни. Учените обаче постигат напредък и с двата типа клетки.

  Видове стволови клетки

  Изследователите категоризират стволовите клетки, според техния потенциал да се диференцират в други видове клетки.

  ембрионалните стволови клетки са най -мощните, тъй като тяхната работа е да станат всеки тип клетка в тялото.

  Пълната класификация включва:

  Тотипотентен: Тези стволови клетки могат да могат Диференцирайте във всички възможни типове клетки. Първите няколко клетки, които се появяват като зиготата, започват да се разделят, са тотипотентни.

  pluripotent: тези клетки могат да се превърнат в почти всяка клетка. Клетките от ранния ембрион са плюрипотентни.

  Мултипотентни: Тези клетки могат да се диференцират в тясно свързано семейство от клетки. Хематопоетичните стволови клетки на възрастните, например, могат да станат червени и бели кръвни клетки или тромбоцити.

  олигопотентни: Те могат да се диференцират в няколко различни типа клетки. Лимфоидните или миелоидните стволови клетки на възрастни могат да направят това.

  Unipotent: Те могат да произвеждат само клетки от един вид, което е техен собствен тип. Те обаче все още са стволови клетки, защото могат да се подновят. Примерите включват възрастни мускулни стволови клетки.

  ембрионалните стволови клетки се считат за плюрипотентни вместо тотипотентни, тъй като не могат да станат част от екстра-ембрионалните мембрани или плацентата.

  самите стволови клетки не са сами по самите стволови клетки не го правят не Служи всяка една цел, но е важна по няколко причини.

  Първо, с правилната стимулация, много стволови клетки могат да поемат ролята на всякакъв тип клетки и те могат да регенерират увредената тъкан, при правилните условия.

  Този потенциал може да спаси живота или да поправи рани и увреждане на тъканите при хора след заболяване или нараняване. Scientists see many possible uses for stem cells.

  Tissue regeneration

  Tissue regeneration is probably the most important use of stem cells.

  Until now, a person who Нужден нов бъбрек, например, трябваше да изчака донор и след това да се подложи на трансплантация.

  Има недостиг на донорски органи, но като инструктира стволовите клетки да се диференцират по определен начин, учените могат да използват те за отглеждане на специфичен тип или орган.

  Като пример, лекарите вече са използвали стволови клетки от само под повърхността на кожата, за да направят нова тъкан на кожата. След това те могат да поправят тежко изгаряне или друго нараняване чрез присаждане на тази тъкан върху увредената кожа и новата кожа ще расте обратно.

  Лечение на сърдечно -съдови заболявания

  През 2013 г., екип от изследователи От Общата болница в Масачузетс съобщава в PNAS ранното издание, че са създали кръвоносни съдове при лабораторни мишки, използвайки човешки стволови клетки.

  В рамките на 2 седмици след имплантирането на стволовите клетки се образуват мрежи от кръвопролитни съдове. Качеството на тези нови кръвоносни съдове беше толкова добро, колкото и близките естествени.

  Авторите се надяваха, че този тип техника в крайна сметка може да помогне за лечение на хора със сърдечно -съдови и съдови заболявания.

  Лечение на мозъчни заболявания

  Лекарите могат един ден да могат да използват заместващи клетки и тъкани за лечение на мозъчни заболявания, като например Паркинсон и Алцхаймер.

  в Паркинсон, например, увреждане на мозъчните клетки води до неконтролирани мускулни движения. Учените могат да използват стволови клетки за попълване на увредената мозъчна тъкан. Това би могло да върне специализираните мозъчни клетки, които спират неконтролираните мускулни движения.

  Изследователите вече са опитвали да диференцират ембрионалните стволови клетки в тези видове клетки, така че лечението е обещаващо.

  дефицит на клетки в клетките, така че леченията са обещаващи.

  дефицит на клетките Терапия

  Учените се надяват един ден да могат да развият здрави сърдечни клетки в лаборатория, за да могат да трансплантират в хора със сърдечни заболявания.

  Тези нови клетки могат да поправят увреждане на сърцето, като репопулират The Сърце със здрава тъкан.

  По същия начин хората с диабет тип I могат да получават клетки на панкреаса, за да заменят клетките, произвеждащи инсулин, които собствената им имунна система са загубили или унищожили.

  Единственият ток Терапията е трансплантация на панкреаса и за трансплантация са налични много малко панкреаси.

  лечение на кръвни заболявания

  Лекарите, които сега рутинно използват хематопоетични стволови клетки при възрастни, за да лекуват заболявания, като левкемия, сърпов клетъчен клетъчен Анемия и други проблеми с имунодефицитността.

  Хематопоетични стволови клетки клетки Възникват в кръвта и костния мозък и могат да произвеждат всички видове кръвни клетки, включително червени кръвни клетки, които носят кислород и бели кръвни клетки, които се борят с болестта.

  даряване или събиране на стволови клетки

  хората могат да Дарете стволови клетки, за да помогнете на любим човек или евентуално за собствена употреба в бъдеще.

  Даренията могат да идват от следните източници:

  Костен мозък: Тези клетки се приемат под a Обща анестетика, обикновено от тазобедрената или тазовата кост. След това техниците изолират стволовите клетки от костния мозък за съхранение или дарение.

  Периферни стволови клетки: човек получава няколко инжекции, които причиняват костния им мозък да отделят стволови клетки в кръвта. След това кръвта се отстранява от тялото, машина отделя стволовите клетки, а лекарите връщат кръвта в тялото.

  Пъпна кръв от пъпната връв: стволовите клетки могат да бъдат събрани от пъпната връв след раждане, с Няма вреда на бебето. Някои хора даряват кръвта на връвта, а други я съхраняват.

  Това събиране на стволови клетки може да бъде скъпо, но предимствата за бъдещите нужди включват:

 • Стволовите клетки са клетки са стволови клетки Лесно достъпни
 • по -малък шанс за трансплантирана тъкан да бъде отхвърлен, ако идва от собственото тяло на получателя

Изследвания и научно откритие

стволови клетки са полезни са полезни Не само като потенциални терапии, но и за изследователски цели.

Например, учените са установили, че включването или изключването на включване или изключване може да доведе до диференциране. Знаейки, че това им помага да изследват кои гени и мутации причиняват кои ефекти.

Въоръжени с тези знания, те могат да открият какво причинява широк спектър от заболявания и състояния, някои от които все още не са имали Лек.

Ненормално разделение и диференциация на клетките са отговорни за състояния, които включват рак и вродени увреждания, които произтичат от раждането. Знанието какво кара клетките да се разделят по грешен начин, може да доведе до лечение.

стволовите клетки също могат да помогнат за развитието на нови лекарства. Вместо да тестват лекарства на човешки доброволци, учените могат да преценят как лекарството влияе върху нормалната, здрава тъкан, като го тества върху тъкан, отглеждана от стволови клетки.

Видео: Какво представляват стволовите клетки?

Гледайте видеоклипа, за да разберете повече за стволови клетки.

Спор

Има някакъв спор относно изследванията на стволови клетки. Това се отнася главно до работата върху ембрионалните стволови клетки.

Използване на ембриони за стволови клетки

Аргументът срещу използването на ембрионални стволови клетки е, че той унищожава човешки бластоциста, а оплоденото яйце не може В днешно време се развиват в човек.

, изследователите търсят начини да създават или използват стволови клетки, които не включват ембриони.

Смесване на хора и животни

стъбло Клетъчните изследвания често включват поставяне на човешки клетки в животни, като мишки или плъхове. Някои хора твърдят, че това може да създаде организъм, който е част от човека.

В някои страни е незаконно да се произвеждат ембрионални стволови клетъчни линии. В Съединените щати учените могат да създават или работят с ембрионални стволови клетъчни линии, но е незаконно да се използват федерални средства за изследване на стволови клетъчни линии, създадени след август 2001 г.

терапия на стволови клетки и регулиране на FDA

Някои хора вече предлагат „терапии за стволови клетки“ за редица цели, като лечение против стареене.

Въпреки това, повечето от тези приложения нямат одобрение от САЩ Администрация по храните и лекарствата (FDA). Някои от тях може да са незаконни, а някои могат да бъдат опасни.

Всеки, който обмисля лечение със стволови клетки, трябва да се консултира с доставчика или с FDA, че продуктът има одобрение и че е направен в начин, който отговаря на стандартите на FDA за безопасност и ефективност.

 • Изследване на стволови клетки

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследвания институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents