Какво да знаете за некротизиращия фасциит

Какво да знаете за некротизиращия фасциит

некротизиращ фасциит е сериозна, но рядка бактериална инфекция. Известен е още като болест на плътта.

Некротизиращият фасциит се случва, когато бактериите навлизат в рана и причиняват кожна инфекция, която може бързо да се разпространи през дълбоките тъкани в тялото.

Рядко е в Съединените щати, засягайки около 0,4 на всеки 100 000 души.

В тази статия разглеждаме внимателно некротизиращия фасциит, включително неговите причини, симптоми, диагностика и възстановяване. Също така обсъждаме как да предотвратим и лекуваме тази инфекция.

Какво е?

Некротизиращ фасциит е рядка, но сериозна бактериална инфекция. Възниква, когато бактериите унищожават тъканите дълбоко вътре в тялото.

Думата „некротизиране“ означава, че инфекцията причинява смъртта на телесната тъкан, докато „фасциит“ се отнася до възпалението на дълбоките тъкани. Те включват фасцията, които са тъканите около мускулите, нервите и кръвоносните съдове.

Некротизиращият фасциит е много сериозно състояние и усложненията – които могат да включват сепсис, шок и органна https://harmoniqhealth.com/bg/ недостатъчност – са често срещани. Дори при лечение, 1 на 3 души може да умре от инфекцията.

Въпреки това, точната, ранна диагностика и бързото лечение с антибиотици могат да спрат тази инфекция.

Причини

Много видове бактерии могат да причинят некротизиращ фасциит. Най -често срещаната е група A Streptococcus, същата бактерия, която причинява стрептокок.

Група A Streptococcus също е отговорен за някои кожни инфекции и някои редки, тежки заболявания, включително синдром на токсичен шок.

Други бактерии, които могат да причинят некротизиращ фасциит, включват Klebsiella, Clostridium, Escherichia coli и някои бактерии на водна основа, като Vibrio vulnificus.

Бактериите могат да влязат чрез счупвания в кожата, което може да бъде резултат от:

 • Нарязвания или остъргвания
 • Ухапвания от насекоми
 • Хирургически рани
 • Изгаряния

В САЩ група A Streptococcus е причинила 700–200 случая на некротизиращ фасциит всяка година от 2010 г.

В редки случаи хората могат да получат тази инфекция, без да получат нараняване, което разбива кожата.

Лицето може да бъде изложено на бактериите чрез директен контакт с носител или бактериите вече могат да присъстват на тялото.

Симптомите

Некротизиращи инфекции на фасциит могат да възникнат внезапно и да се разпространят бързо. Симптомите могат да започнат в рамките на часове след нараняването.

Ранните признаци и симптоми на некротизиращ фасциит включват:

 • Грипоподобни симптоми, като треска, възпалено гърло, гадене, диария, болки в тялото и втрисане
 • Силна болка в засегнатата област, която може да наподобява болката на разкъсания мускул
 • Зачервяване около мястото на инфекцията, което бързо се разпространява
 • Понякога язви или меки

Ако бактериите са дълбоко в тъканта, признаците на възпаление може да не са очевидни в ранните етапи. Болката, която изглежда не е пропорционална на зачервяването, е предупредителен знак за некротизиращ фасциит. Кожата в крайна сметка може да стане подута, лъскава и гореща на допир.

Ако инфекцията продължи, човекът може да изпита

 • Дехидратация
 • Бърза сърдечна честота
 • Ниско кръвно налягане

Болката може с течение на времето да стане по -малко, тъй като бактериите унищожават тъканите и нервите. Ако инфекцията засяга жизненоважните органи, човекът може да изпита объркване или да се почувства деликатен.

Без ефективно лечение, състоянието може да доведе до шок и може да бъде фатално.

Рискови фактори

Въпреки че всеки може да получи некротизираща инфекция с фасциит, по -вероятно е да засегне някои хора, отколкото други.

Основно здравословно състояние, което отслабва имунната система, може да увеличи риска от инфекция.

По -голямата част от тези, които развиват инфекцията, имат диабет и анамнеза за нарушение на употребата на алкохол. Хората с чернодробна цироза също са по -изложени на риск.

При малките деца тази инфекция може да бъде рядко усложнение на варицела.

Некротизирането на лицето е изключително рядък, но може да възникне в резултат на зъбни фактори или проблеми със синусите или сливиците. Акнето също може да позволи инфекция.

Диагнозата и лечението

Лекарите често могат да диагностицират некротизиращ фасциит, като вземат тъканна проба и го изпращат в лаборатория за тестване. Те могат също да разгледат кръвната работа и да използват сканиране на изображения, като КТ или ЯМР сканиране, за да проверят повредената зона.

Инфекцията може да бъде трудна за откриване в ранните етапи. Ако некротизиращият фасциит започне дълбоко под кожата, човекът може да не получи точна диагноза за известно време.

Ако лекарят подозира некротизиращ фасциит, те ще дадат незабавно интравенозна антибиотична терапия на човека. Лицето ще остане в отделението за интензивно лечение (ICU) по време на лечението.

Некротизиращият фасциит се разпространява бързо и може да причини обширна смърт на тъканите, така че бързото лечение е от решаващо значение. Ранното откриване свежда до минимум необходимостта от хирургично отстраняване на кожата и меките тъкани и намалява риска от токсичен шок.

Понякога може да се наложи спешна операция за отстраняване на заразената тъкан. Тази операция може да спре инфекцията да се разпространи. В напреднали случаи човекът може да се нуждае от операция на ампутация на крайници.

Възстановяване

Когато лекарите са уверени, че са лекували инфекцията, процесът на възстановяване включва разширена физикална терапия и дългосрочно психологическо и емоционално изцеление.

Екипът на здравеопазването ще помогне да се грижи за раната. Хората с голяма отворена рана може да се нуждаят от присаждане на кожа или операция за реконструкция. Хипербаричното лечение с кислород може да бъде полезна допълнителна терапия за тези индивиди.

Експертите свързват определени стрептококови щамове с лоша перспектива. Други фактори, които засягат перспективата на човек и времето за възстановяване, включват:

 • По -възрастна възраст
 • Неконтролиран диабет
 • Потиснато имунна система
 • Забавена операция

превенция

Инфекцията се случва най -вече при хора с рани след операция или нараняване. Хората могат да предотвратят кожните инфекции чрез правилна грижа за рани, което е от съществено значение, независимо колко незначителна е раната.

Въпреки че некротизиращият фасциит е рядък, хората трябва незабавно да видят лекар, ако изпитват ранни симптоми на инфекция на раната след нараняване или операция. Те включват:

 • Зачервяване, топлина или подуване в кожата, което се разпространява бързо
 • силна болка
 • Треска

Правилната хигиена може да помогне за предотвратяване на кожни инфекции. Добрите практики за приемане включват:

 • Почистване на всички рани, които счупват кожата със сапун и вода
 • Покриване на отворени рани с чисти, сухи превръзки след почистване на тях
 • Измиване на ръцете често със сапун и вода или използване на гел на алкохолна основа, когато измиването не е възможно
 • Избягване на прекарване на време в горещи вани, басейни, езера или реки с открита рана или кожна инфекция

Некротизиращият фасциит обикновено не е заразен. Повечето случаи се срещат на случаен принцип и рядко някой го хваща от друг човек.

В САЩ Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) използват система, наречена активно бактериално ядро, за да наблюдават случаите на некротизиращ фасциит поради група A Streptococcus. Данните показват, че честотата изглежда не се увеличава.

Резюме

Некротизиращ фасциит е рядка, но сериозна бактериална инфекция с висока степен на смъртност. Обикновено се случва, след като човек претърпи рана чрез операция или нараняване.

Ранната диагностика и лечение значително подобряват перспективите на човек. Следователно всеки, който има симптоми на некротизиращ фасциит, трябва веднага да види лекар.

 • Инфекциозни заболявания/бактерии/вируси

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents